Grip op jouw zzp-inhuur met het Schijnzzp Compliance Pakket

Schijnzzp-scan voor opdrachtgevers

De Belastingdienst verwacht bij controle dat je in control bent over jouw zzp-inhuur. Dat kan alleen met een beheeringskader. Wij noemen het een Schijnzzp Compliance Pakket.

Hoe werkt het Schijnzzp Compliance Pakket?

In een paar stappen grip op jouw zzp-inhuur

Hoe werken wij?

Liever eerst een snelle gratis Schijnzzp-check uitvoeren? 

Elke organisatie is anders. Daarom werken we op offertebasis, zodat je alleen betaalt voor wat je écht nodig hebt. Vraag een vrijblijvende offerte aan en ontvang binnen 24 uur een helder voorstel op maat.

Weet jij waarom een Schijnzzp Compliance Pakket noodzakelijk is?

Waarom kiezen voor ons?

  • Bewezen aanpak – Wij helpen bedrijven structureel compliant te blijven.

  • Arbeidsrecht & Fiscaal onderbouwd – Geen losse tools, maar een geïntegreerde aanpak.

  • Praktisch & toepasbaar – Helder beleid, direct inzetbaar.

  • Unieke AI-gestuurde Schijnzzpcheck-tool – Real-time inzicht in risico’s.

Doe een vrijblijvende aanvraag voor échte grip op je zzp-inhuur


Toch iets anders nodig?

Gratis Schijnzzp-scan

Check met onze AI-gedreven tool in een paar minuten welke risico’s op schijnzelfstandigheid je loopt. 

Zzp-contract op maat.

Laat experts zzp-contracten op maat opstellen die passen bij jouw organisatie. Daarnaast krijg je advies over de uitvoering in de praktijk. Dit is minimaal even belangrijk.

Gewoon. contact.

Wil je gewoon even contact? Laat het ons dan weten.

Veelgestelde vragen

Waarom is het belangrijk om mijn vaststellingsovereenkomst (vso) te laten controleren?2025-04-28T13:27:23+02:00

Een vaststellingsovereenkomst bepaalt de voorwaarden van jouw vertrek — en die kunnen grote gevolgen hebben voor je WW-rechten, je financiën en je juridische positie. Werkgevers leggen vaak standaardversies voor die niet altijd in jouw voordeel zijn. Wij controleren je vso kritisch, onderhandelen waar nodig betere voorwaarden voor je en zorgen dat jij zonder zorgen kunt tekenen.

Vaak vergoedt de werkgever onze kosten, waardoor het jou niets kost.

Hoe snel kunnen jullie mij helpen?2025-04-28T13:26:29+02:00

Meestal kunnen we binnen één werkdag een eerste gesprek plannen. Zeker bij dringende situaties zoals een aangeboden vaststellingsovereenkomst (vso) of (dreigend) ontslag geven we extra prioriteit.

Kunnen jullie helpen als ik een vaststellingsovereenkomst (vso) heb ontvangen?2025-04-28T13:18:49+02:00

Ja, juist dan is het belangrijk om snel advies in te winnen. Vaak kunnen wij de vso voor je controleren, onderhandelen over betere voorwaarden en je begeleiden bij het proces.

In 95% van gevallen vergoedt je werkgever (volledig) onze kosten, waardoor de hulp voor jou gratis is.

Wat kost een eerste adviesgesprek?2025-04-28T13:17:44+02:00

Niets. Het eerste adviesgesprek (telefonisch of per e-mail) is gratis. We luisteren naar je verhaal, maken samen een snelle eerste inschatting en geven je advies over de vervolgstappen. Geen verplichtingen, wel duidelijkheid.

Ik heb te maken met een spoedkwestie, wat nu?2025-01-16T23:04:14+01:00

Bel of app direct naar 06-48 60 27 40. Dan kom je direct in contact met een van onze specialisten.

Was kost een adviesgesprek?2025-01-16T23:03:00+01:00

Op onze tarievenpagina leggen we uit hoe wij werken. Tipje van de sluier: ons eerste gesprek is gratis en zien we als een kennismaking.

Ik heb al arbeidsrechtelijke documenten, kunnen jullie dat ook controleren?2025-01-16T23:01:50+01:00

Jazeker. Via ons formulier dien je jouw documenten in, vervolgens schatten wij in hoeveel tijd we nodig hebben voor het beoordelen van de documenten. Op basis van onze inschatting geven we aan hoeveel het gaat kosten. Vervolgens bepaal je of dat oké is.

Heb ik overal een maatwerkdocument voor nodig?2025-01-16T23:00:18+01:00

Zeker niet. Sommige documenten zijn zo basic, dat we die voor een mooie vaste prijs aanbieden. Is maatwerk echt nodig, zoals bij een arbeidsovereenkomst of personeelshandboek, dan bepalen we een passende vaste prijs.

Is het werken via een tussenbureau een oplossing voor de Wet DBA?2024-10-27T11:57:47+01:00

Het werken via een tussenbureau is niet altijd een oplossing voor schijnzelfstandigheid. Er zijn verschillende vormen mogelijk.

  1. Uitzendconstructie of payrollconstructie: In dit geval komt de zzp-er in dienst bij het tussenbureau. De zzp-er is dus geen zzp-er meer en wordt gewoon werknemer. Hij wordt vervolgens aan jou uitgeleend. Dit biedt flexibiliteit, maar is financieel gezien niet altijd voordelig.
  2. Bemiddelingsconstructie of detacheringsconstructie: In dit geval blijft de zzp-er gewoon zzp-er, maar gaat hij een zzp-contract aan met een bemiddelingsbureau of een detacheringsbureau. Vervolgens wordt de zzp-er bij jou ingezet. In een bemiddelingsconstructie zul jij alsnog direct een zzp-relatie met de zzp-er aangaan. Dit verandert dus niks aan jouw risico’s. In een detacheringsconstructie is het tussenbureau formeel de opdrachtgever, maar fiscaal gezien loop jij bij schijnzelfstandigheid risico’s wegens inlenersaansprakelijkheid.

Advies op maat is dé oplossing om geen risico’s te lopen en toch met flexibele krachten te blijven werken.

Is het werken via een payrollbedrijf een oplossing voor de Wet DBA?2024-10-27T11:58:43+01:00

Het werken via een payrollbedrijf is niet altijd een oplossing voor de Wet DBA. Veel bureau’s bieden aan om via een payrollbedrijf te werken. Feitelijk gezien betekent dit dat de zzp-er bij het payrollbedrijf in dienst komt als werknemer (en dus niet als zzp-er). Het payrollbedrijf is dan de formele werkgever. De werknemer wordt vervolgens bij jou ingezet om te werken. Vaak betaal je hier een fors payrollcommissie voor, terwijl de vraag is of dit in jouw geval voordeliger is. Is het bijvoorbeeld niet goedkoper om de werknemer zelf in dienst te nemen?

Een andere mogelijkheid is dat een tussenpartij wél een zzp-contract aangaat met de zzp-er en deze vervolgens bij jou inzet. Ook dit is niet zonder risico. Stelt de Belastingdienst vast dat de relatie tussen de zzp-er en de tussenpersoon een dienstverband is, dan loop jij risico wegens inlenersaansprakelijkheid.

Hoe snel kunnen jullie mij helpen met een schijnzzp-scan of zzp-contract op maat?2024-09-23T10:31:28+02:00

Wij kunnen je snel helpen met een schijnzzp-scan of het opstellen van een zzp-contract op maat. Nadat je bij ons een aanvraag hebt ingediend, beginnen we direct met het inventariseren van de situatie. Indien nodig nemen we contact op om meer informatie op te vragen. Binnen een week ontvang je een compleet rapport met een schijnzzp-scan of een zzp-contract op maat, zodat je tijdig kunt voldoen aan de eisen van de Wet DBA. Wacht niet tot de deadline, de Belastingdienst gaat per 1 januari 2025 strenger controleren.

Hoe groot is de kans dat ik als opdrachtgever gecontroleerd ga worden door de Belastingdienst?2024-10-27T12:00:28+01:00

Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst intensiever controleren op schijnzelfstandigheid bij zzp-ers. Vooral de risicosectoren kennen de nodige uitdagingen als het gaat om het voldoen aan de Wet DBA. Denk hierbij aan zzp-ers in de zorg, onderwijs, bouw, technische installatie, IT en de intermediaire sector (zoals zzp-detachering). Ondanks dat de Belastingdienst niet meteen volop in zal zetten op het controleren op schijnzelfstandigheid, moet je rekening houden met het feit dat de Belastingdienst in latere jaren met terugwerkende kracht kan handhaven én met het feit dat je als opdrachtgever ook vóór 1 januari 2025 risico’s loopt op het gebied van het arbeidsrecht.

Wat zijn de gevolgen als ik als opdrachtgever per 1 januari 2025 werk met schijnzelfstandigen?2024-10-27T12:01:21+01:00

Werk jij na 1 januari 2025 met schijnzelfstandigen, dan loop je grote risico’s. Bij een controle kan de Belastingdienst oordelen dat de zzp-er eigenlijk een werknemer is. Dit betekent dat je achterstallige loonbelasting, premies en verzuimboetes moet betalen. Dit kan tot 5 jaar terug. Voorlopig zal dit in de meeste gevallen tot 1 januari 2025 gereduceerd blijven. Daarnaast heb je ineens te maken met een werknemer, met alle arbeidsrechtelijke gevolgen van dien. Zo kan het zijn dat je ineens pensioenpremies moet afdragen. Dit laatste risico loop je ook al vóór 1 januari.

Als daarnaast niet duidelijk wordt dat je serieus bezig bent met het tegengaan van schijnzelfstandigheid binnen jouw bedrijf, loop je ook nog het risico een boete opgelegd te krijgen.

Laat je niet verrassen en laat je door experts adviseren en begeleiden. Laat de schijnzzp-scan uitvoeren of stel zzp-contracten op maat op.

Kan ik contracten met zzp-ers op korte termijn beëindigen wegens de Wet DBA?2024-09-23T10:56:27+02:00

Het beëindigen van een contract met een zzp-er kan soms juridisch complex zijn. Wat de mogelijkheden zijn hangt sterk af van de gemaakte afspraken. De algemene regel is dat je als opdrachtgever een overeenkomst van opdracht altijd kunt opzeggen. Toch kan sprake zijn van opzegbeperkingen. Ga eerst goed na of het uberhaupt nodig is afscheid te nemen van je zzp-ers; doe onze schijnzzp-scan. Blijkt het nemen van afscheid het beste, dan adviseren we je graag over de mogelijkheden.

Wat houdt de Wet DBA in?2024-10-27T12:02:25+01:00

De Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) reguleert de relatie tussen opdrachtgevers en zzp-ers. Het doel is om schijnzelfstandigheid te voorkomen. Vanaf 1 januari 2025 zal de Belastingdienst strenger handhaven op zzp-relaties die feitelijk dienstverbanden zijn. Het is dus belangrijk dat jouw contracten en werkpraktijken voldoen aan de laatste regels.

Hoe werkt de ondernemerscheck van de Belastingdienst?2024-10-27T12:02:53+01:00

De ondernemerscheck van de Belastingdienst helpt zzp’ers en opdrachtgevers om vast te stellen of er sprake is van zelfstandig ondernemerschap of een dienstverband. De check geeft echter geen garantie en is op sommige punten niet conform de laatste jurisprudentie. Daarom is het belangrijk om je werkrelaties goed te laten beoordelen door een specialist, zodat je zeker weet dat je voldoet aan de Wet DBA. Dat kan bijvoorbeeld met onze schijnzzp-scan.

Hoe kun je schijnzelfstandigheid voorkomen?2024-10-27T12:03:45+01:00

Schijnzelfstandigheid kun je voorkomen door met de zzp-er afspraken vast te leggen die geen twijfel laten bestaan dat sprake is van ondernemerschap bij de zzp-er. Hiervoor gelden een aantal juridische voorwaarden, die we vooral uit rechtspraak en bronnen van de Belastingdienst halen. Daarnaast is het nog belangrijker dat de praktijk overeenkomt met de papieren werkelijkheid. Daarom zijn onze diensten erg praktijkgericht. Met een nieuw contractje alleen ga je het niet redden. Dat noemen we schijnzekerheid.

Welke risico’s loop je als opdrachtgever bij het inhuren van zzp-ers vanaf 1 januari 2025?2024-09-23T11:06:19+02:00

Het grootste risico is dat de Belastingdienst een zzp-relatie beschouwt als een dienstverband. Dit kan leiden tot naheffingen van loonbelasting, sociale premies en boetes. Dan laten we de arbeidsrechtelijke gevolgen nog even buiten beschouwing. Om deze risico’s te beperken, is het cruciaal om jouw contracten en werkpraktijken te laten controleren voordat de strengere handhaving van de Wet DBA ingaat op 1 januari 2025.

Anders dan veel opdrachtgevers denken, betekent voorgaande niet dat je geen zzp-ers meer kan inschakelen per 1 januari 2025. Zolang je je zaken goed op orde hebt, heb je nog kansen. Begin met onze schijnzzp-scan.

Wie krijgt een boete bij schijnzelfstandigheid?2024-09-23T11:17:56+02:00

Zowel de opdrachtgever als de zzp-er lopen grote financiële risico’s bij schijnzelfstandigheid. De opdrachtgever draait op voor de boetes, naheffingen en andere bijkomende kosten zoals eventuele achterstallige pensioenpremies. Maar ook de zzp-er loopt risico’s, denk aan fiscale correctieverplichtingen of naheffingsaanslagen. Ook kan het zijn dat de zzp-er ten onrechte fiscale voordelen heeft genoten. Volgens de Belastingdienst zullen de gevolgen voor zzp-ers nog beperkt blijven in 2025.

Wat houdt onze Schijnzzp-scan in?2024-09-23T11:19:48+02:00

Onze Schijnzzp-scan is een uitgebreide compliance check van jouw werkrelaties met zzp’ers. We analyseren jouw huidige contracten en praktijksituatie, en geven een helder rapport met een risicoanalyse en concrete aanbevelingen. Met onze scan weet je of je actie moet ondernemen om te voldoen aan de Wet DBA per 1 januari 2025. Omdat je te maken hebt met zzp-contracten, is het belangrijk om tijdig een analyse uit te voeren en niet te wachten tot het laatste moment.

Kun je na 1 januari 2025 nog zzp-ers inhuren?2024-09-23T11:21:10+02:00

Ja, je kunt ook na 1 januari 2025 zzp’ers inhuren, maar het is belangrijk dat de arbeidsrelatie voldoet aan de regels van de Wet DBA. Dit betekent dat de zzp’er daadwerkelijk zelfstandig moet zijn en er geen sprake mag zijn van een verkapt dienstverband. Dit wordt belangrijker dan ooit.

Ik gebruik een model zzp-contract van de Belastingdienst, dat is toch genoeg?2024-09-23T11:25:24+02:00

Een model zzp-contract van de Belastingdienst biedt helaas onvoldoende zekerheid voor de Wet DBA. De minister heeft al aangegeven dat het leunen op de modelovereenkomsten geen nut heeft, omdat de beoordeling van arbeidsrelaties gebaseerd is op hoe feitelijk (in de praktijk) wordt gewerkt. De Belastingdienst zal ook geen overeenkomsten meer beoordelen. Daarom bieden wij in onze dienstverlening zzp-contracten op maat aan, waarbij jouw praktijk een zeer belangrijke rol speelt. Ook in onze Schijnzzp-scan houden we rekening met de feitelijke uitvoering in de praktijk.

Hoe kan ik alsnog flexibele krachten inzetten?2024-09-23T11:36:13+02:00

Het werken met zzp-ers biedt veel flexibiliteit, daarom behoren zij tot de flexibele krachten. De Wet DBA hoeft niet meteen te betekenen dat je na 1 januari 2025 geen zzp-er meer kunt inhuren. Je moet je zaken wel goed op orde hebben.

Blijkt dat het werken met zzp-ers blijvende risico’s oplevert? Dan kun je overstappen op het inzetten van werknemers en uitzendkrachten. Uiteraard denken we graag met je mee.

Is het oprichten van een ZZP-BV een manier om de wet DBA te omzeilen?2024-10-27T12:07:15+01:00

Veel zzp-ers overwegen om hun eenmanszaak om te zetten in een besloten vennootschap (ZZP-BV), met het idee hiermee de Wet DBA te kunnen omzeilen. Dit wordt ook wel de ZZP-BV genoemd. Er zijn veel aanbieders die dure BV-constructies aanbieden en menen hiermee dé oplossing te hebben gevonden. Helaas is de praktijk minder simpel. De Wet DBA is zodanig ingericht, dat het door de verschillende constructies heen kan prikken. Het draait namelijk om de feitelijke uitvoering in de praktijk. Alleen de juridische vorm aanpassen, is écht onvoldoende om de Wet DBA te omzeilen.

Of de constructie financieel aantrekkelijk is, hangt af van onder andere de jaarlijkse omzet.

Stel zzp-contract op maat op

Doe de Schijnzzp-scan

Wij stellen niet alleen zzp-contracten op die passen bij jouw organisatie, maar wij geven ook praktijkadvies. Voor de Belastingdienst is de uitvoering van een zzp-contract in de praktijk erg belangrijk.

Kies voor expertise.

Wij werken eerlijk en met expertise. Wij brengne risico’s in kaart. Wij denken mee in oplossingen.

Wij doen arbeidsrecht.

Ga naar de bovenkant